[1]. Mohan, S., Campbell, N. R. (2009). Salt and high blood pressure. Clinical Science, 117(1). PP.1-11.
[2]. He, F. J., Tan, M., Ma, Y., MacGregor, G. A. (2020). Salt reduction to prevent hypertension and cardiovascular disease: JACC state-of-the-art review. Journal of the American College of Cardiology, 75(6). PP.632-647.
[3]. باباولیان حمید, لطیفی علی، موسی زاده مقدم مهرداد (1393). بررسی خواص فیزیکوشیمیایی و ارزیابی فعالیت ضد میکروبی لجن بیولوژیک جدا شده از دریاچه نمک آران و بیدگل بر روی چند عامل پاتوژن باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک.مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، دوره 19، ص 102-93.
[4]. Cirillo, M., Capasso, G., Di Leo, V. A., De Santo, N. G. (1994). A history of salt. American Journal of Nephrology, 14(4-6). PP.426-431.
[5]. Safarpour, A., Amoozegar, M. A., Ventosa, A. (2018). Hypersaline environments of Iran: Prokaryotic biodiversity and their potentials in microbial biotechnology. In Extremophiles in Eurasian Ecosystems: Ecology, Diversity, and applications, Springer, Singapore, Vol 8. PP. 265-298.
[6]. Ma, Y., Galinski, E. A., Grant, W. D., Oren, A.,Ventosa, A. (2010). Halophiles Life in saline environments. Applied and Environmental Microbiology, 76(21). PP. 6971-6981.
[7]. DasSarma, S. P. Arora. (2001). A general review on Halophiles. In Halophiles Biodiversity and Sustainable Exploitation :Encyclopedia of Life Sciences. Nature publishing group , Botany Department Rajasthan University, Udaipur, India. Vol 6. PP. 1-453.
[8]. Oren, A. (2006). Biotechnological bio application avd potentials of halophilic microorganism, In Halophilic microorganisms and their environments. Kluwer Academic Publisher, NY, PP. 307-380.
[9]. درویشی خاتونی جواد, لک راضیه, محمدی علی (1394). بررسی هیدروژئوشیمیایی آب دریاچه ارومیه . بازه زمانی 1386 تا 1391. مجله علوم زمین، 24(95)، ص1-20.
[10]. Jones, B. F., & Deocampo, D. M. (2003). Geochemistry of Saline Lakes. Treatise on Geochemistry, V(5). PP. 393-424.
[11]. ستاری فقیهی لیلا, احمدی اسب چین سلمان, سیدعلی پور باقر, ریاضی غلامحسین (1397). غربالگری و جداسازی باکتری هالوفیل مارینوباکتر، جدایه S-14 تولید کننده آنزیم خارج سلولی لیپاز از چشمه آب شور باداب سورت. نشریه زیست فناوری دانشگاه تربیت مدرس، 9(3)، ص 441-449.
[12]. Eimanifar, A., Mohebbi, F. (2007). Urmia Lake, Northwest Iran: a brief review. Saline Systems, 3(1). PP.1-8.
[13]. Aladin, N., Plotnikov, I. (2004). The Caspian Sea. Lake Basin Management Initiative, 17(1). PP. 115-126.
[14]. Ghalibaf, M. B., Moussavi, Z. (2014). Development and environment in Urmia Lake of Iran. European Journal of Sustainable Development, 3(3). PP. 218-219.
[15]. Kelts, K. and M. Shahrabi, (1986). Holocene sedimentology of hypersaline Lake Urmia, Northwestern Iran. Palaeogeography 54(1-4). PP. 105-130.
[16]. نصری محمد رضا، باصری صالحی مجید، کردتبار مهران (1398). ویژگی متابولیتهای ضد میکروبی تولید شده به وسیله اکتینومیستهای نمک دوست جدا شده از دریاچههای آران بیدگل و مهارلو. مجله علمی پژوهشی ارمغان دانش. 24(3) ، ص387-373.
[17]. صدقی مهشید, صبا فرخنده، نوروزی مصطفی، آموزگار محمدعلی، شاهزاده فاضلی سیدابوالحسن (1395). جداسازی و شناسایی ریخت شناسی و مولکولی گونههای جلبک Dunaliella از دریاچههای شور حوض سلطان و آران و بیدگل. نشریه رستنیها، 17(1)، ص77-70
[18]. Bagheri, M. H., Bagheri, A., Sohooli, G. A. (2016). “Analysis of changes in the Bakhtegan lake water body under the influence of natural and human factors”, Iran-Water Resources Research, 12(3). PP.1-11.
[19]. حسینی زینب، مظفری مرتضی، فیجانی الهام (1399). تأثیر تغییر کاربری زمین و گسترش کشاورزی بر روی خشک شدن دریاچههای بختگان و طشک. مجله پژوهشهای زیرساختهای عمرانی, 7(1)، ص 65-53.
[20]. Wise, M., Abegg, M., Cook, E. (1996). The Dead Sea Scrolls. In Literary Sources for the History of Palestine and Syria, Biblical Archaeologist, San Francisco. PP. 141-154.
[21]. Didari, M., Bagheri, M., Amoozegar, M. A., Bouzari, S., Babavalian, H., Tebyanian, H., Ventosa, A. (2020). Diversity of halophilic and halotolerant bacteria in the largest seasonal hypersaline lake (Aran-Bidgol-Iran). Journal of Environmental Health Science and Engineering. 18(2). PP. 961-971.
[22]. باباولیان حمید، آموزگار محمدعلی، پوربابایی احمدعلی (1388). شناسایی و تعیین خصوصیات باکتریهای نمک دوست تولید کننده آنزیمهای هیدرولتیک جدا شده از دریاچه نمک آران و بیدگل. مجله زیست شناسی ایران، 22(1)، ص 45-24.
[23]. Chadzopulu, A., Adraniotis, J.,Theodosopoulou, E. (2011). The therapeutic effects of mud. Prog Health Sci, 1(2). PP. 132-136.
[24]. Babavalian, H., Amoozegar, M. A., Pourbabaee, A. A., Moghaddam, M. M., Shakeri, F. (2013). Isolation and identification of moderately halophilic bacteria producing hydrolytic enzymes from the largest hypersaline playa in Iran. Microbiology, 82(4). PP. 466-474.
[25]. امیدی سهیلا, نوری نژاد محسن (1396). اهمیت و جایگاه مردابهای نمکی، مجله ترویجی بوم شناسی منابع آبی، 1(1), ص16-11.
[26]. Hallett, D. (2002). The Wieliczka salt mine. Geology Today, 18(5). PP. 182-185.
[27]. Waltham, T. (2008). Salt terrains of Iran. Geology Today, 24(5). PP.188-194.
[28] . Mohabati, M., Rosta, H., Vaisi, R., Ahmadi, S. (2018). Strategies for the development of geotourism Case Study: Qeshm salt cave. Journal of Geography and Environmental Studies, 7(27). PP. 93-106.
[29]. بی نام (1387)، نمک خوراکی ید دار، ویژگیها و روشهای آزمون. استاندارد ملی ایران تجدید نظر سوم. کمیته ملی استاندارد خوراک و فرآوردههای کشاورزی، ص 19-1
[30]. Delshad, H. (2008). History of the Iodine Deficiency in the World and Iran. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism, 9(4). PP.439-453.
[31]. بی نام (1397)، نمک خوراکی بدون ید- ویژگیها و روشهای آزمون، استاندارد ملی ایران شماره 26، کمیته ملی استاندارد خوراک و فرآوردههای کشاورزی. ص 1-22.
[32]. عزیزی فریدون. (1383). پیشگیری از کمبود ید درکشور برنامه ای مستمر و موفق ولی ناکافی. فصلنامه علمی پژوهشی دانشکده پزشکی شهید بهشتی، 28(3)، ص 160-159.
[33]. Smyth, P. P. (2021). Iodine, seaweed, and the thyroid. European Thyroid Journal, 10(2). PP. 101-108.
[34]. Zimmermann, MB. Jooste, PL. Pandav, CS. (2008). "Iodine-deficiency disorders." The Lancet, 372(9645). PP. 1251-1262.
[35]. Mannar, M. V.,& Dunn, J. T (1995). Salt iodization for the elimination of iodine deficiency, International Council for Control of Iodine Deficiency Disorders, Unicef & WHO report, Netherlands, PP. 69-81.
[36]. Geertman, R. M. (2000). Sodium chloride: Crystallization, Environmental Science, PP. 4127-4134.
[37]. Sedivy, V.M. (2009). Processing of salt for chemical and human consumption. in 9th International Symposium on Salt. Beijing International Convention Centre, Beijing, China, Vol 2. PP. 1385-1402.
[38]. Bürgi, H. (2010). Iodine excess. Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism. International Council for the Control of Iodine Deficiency Disorders (ICCIDD), Verenaweg 26, CH-4500 Solothurn, Switzerland, 24(1). PP. 107-115.
[39]. پژوهشهای نگارنده اول دکتر مهدی ضرابی. (1395)، مجوز تولید سازمان غذا و دارو.
[40]. Farkas, R. A., McAllister, C. T., Blachley, J. D. (1987). Effect of magnesium salt anions on potassium balance in normal and magnesium-depleted rats. The Journal of Laboratory and Clinical Medicine, 110(4). PP. 412-417.
[41]. Jahnen-Dechent, W. and M. Ketteler. (2012). Magnesium basics. Clinical Kidney Journal. 5(Suppl_1), PP.3-14.
[42]. Desai, C. (2016). Meyler's side effects of drugs. The international encyclopedia of adverse drug reactions and interactions. Indian Journal of Pharmacology. 48(2). p. 224.
[43]. Additives, F. Codex General Standard for Contaminants and toxin in food and feed (Codex stan 193-1995) 1. Preamble 1.1 Scope.
[44]. بی نام. 1395. مجوز نمک حاوی منیزیوم شرکت دانش بنیان دشت سبز آتیه ( پارک علم و فناوری دانشگاه تهران)- سازمان غذا و دارو، شماره 94598/675
[45]. Ul Hassan, A., Din, A. M. U., Sakhawat, A. (2017). Chemical characterisation of Himalayan rock salt. Pakistan Journal of Scientific and Industrial Research Series A: Physical Sciences, 60(2). PP.67-71.
[46]. Elbossaty, W. F. (2018). Pharmaceutical Influences of Epsom Salts. Short Communication, American Journal Pharmacology and Pharmacotherapeutist, 1(2). PP. 1-3.
[47]. Wormer, E.J. (2019). A taste for salt in the history of medicine. Science Tribune,1(2). PP. 1-9
[48]. مشکینی سعید، مشکینی علی (1380). کاربردهای درمانی آب و لجن دریاچه ارومیه. مجله طب جنوب, (ویژه نامه کنگره سراسری طب و دریا)، 4(1). ص 72-72.
[49]. Ghaheri, M., Baghal-Vayjooee, M. H., Naziri, J. (1999). Lake Urmia, Iran: a summary review. International Journal of Salt Lake Research, 8(1). PP.19-22.
[50]. Ramalingam, S., Graham, C., Dove, J., Morrice, L., Sheikh, A. (2020). Hypertonic saline nasal irrigation and gargling should be considered as a treatment option for COVID-19. Journal of Global Health, 10(1). PP.71-89